Serebral palsi ve serebral palsinin belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak serebral palsi olan çocukların tespitinde ve sonrasında teşhisinde önem arz etmektedir. Tanı ile beraber hastalığın tedavisine erkenden başlanması tedavi süreci için faydalı olacaktır. Dilerseniz sizlerle beraber bu başlıkları inceleyelim.
İçindekiler
Serebral Palsi Nedir?
Halk arasında beyin felci adıyla bilinen serebral palsi; bireyin kas hareketlerinde, vücudun denge ve duruşunda etkili olan fiziksel bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumdan önce anne karnındaki bebeğin beyninin gelişmemesine bağlı olarak meydana gelen serebral palsinin belirtileri bebeklik döneminde ya da okul öncesi dönemde fark edilmektedir.
Serebral palsinin sebebinin tam bilinmemesine karşın anne karnındaki bebeğin gelişimini olumlu etkileyebilecek bazı faktörler uzmanlar tarafından ortaya konmuştur. Bu faktörler şu şekildedir:
- Annede meydana gelen enfeksiyon durumunun anne karnındaki fetüsü etkilemesi.
- Kalıtsal genlerde mutasyon yaşanması.
- Bebeğin beyninde iltihaplı enfeksiyonların yaşanması ve buna bağlı beyinde hasar meydana gelmesi.
- Düşme ve kaza gibi kafaya alınan darbe sonucunda kafada veya beyinde travma yaşanması.
- Anne karnında gelişim gösteren bebeğin beyninde kan akışının bozulması.
- Bebeğin anne karnındayken veya bebeğin yeni doğan olarak adlandırıldığı ilk 28 gün içerisinde beyninde kanama meydana gelmesi.
- Doğum esnasında zorluk yaşanmasına bağlı olarak bebeğin oksijen ihtiyacının geciktirilmesi.
- Anneni hamilelik döneminde kızamıkçık gibi rahatsızlıkları yaşaması.
- Toprakta veya kedilerin dışkısında bulunan parazitin hamile anneye geçmesi.
- Çiğ et gıdalarda bulunan besinleri hamile annenin tüketmesine bağlı olarak anneye parazit geçmesi.
- Hamile annede olan zika virüsü enfeksiyonuna bağlı olarak bebekte kafa boyutlarının normalden küçük boyutlarda gelişmesi.
- Menenjit enfeksiyonu gibi enfeksiyonları bebeğin yaşamasına bağlı olarak bebeğin beyninde iltihaplanmanın meydana gelmesi.
Serebral palside beynin etkilenin kısmına göre farklı tipler vardır. Serebral palsinin tipleri şu şekildedir:
- Spastik Serebral Palsi: Kaslarda sertliğe ve abartılı reflekslere neden olan bu tür serebral palsililerin %80’ini kapsamaktadır. Ayrıca yüz ve dil de anormal hareketler gözlemlenebilmektedir.
- Atenoid Serebral Palsi: Vücut hareketlerini kontrol ettirmekte sorun yaşayan bu tipte; istemsiz ve düzensiz hareketler gözlemlenmektedir. Oturma, konuşma ve yutma gibi becerilerin gerçekleştirilmesinde zorluklar yaşanmaktadır.
- Hipotonik Serebral Palsi: Kaslarda güçsüzlük gözlemlenen bu tipte; kol ve bacaklarda kıyafetlerde olduğu sarkma davranışı gözlemlenir. Kafa kontrolünde sıkıntı yaşanması ve nefes almakta problem yaşanması da bu tipin belirtileri arasındandır.
- Ataksik Serebral Palsi:Denge becerisinde sıkıntı yaşanan bu tip en seyrek görülen tiptir. Koordinasyon eksikliği ve sakarlık gözlemlenen bu tipte çocuklar motor becerileri yerine getirmekte zorlanmaktadır.
- Karışık Tip Serebral Palsi: Sererbral palsi tiplerinin birkaçının bir bireyde gözlemlenmesine karışık tip denilmektedir.
Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir?
Serebral Palsi belirtileri bireyin beyninde gelen hasarın derecesine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca serebral palsi vücudun tamamını etkileyebileceği gibi vücudun sadece bazı bölümlerini de etkileyebilmektedir. Buna ek olarak anormal refleksler, vücut kaslarında gevşeklik, kol ve bacaklarda kasılma veya sertlik gibi belirtileri olan serebral palsinin belirtilerinde bir artış gözlemlenmez. Ancak bazı vakalarda çocuğun yaşının büyümesine bağlı olarak bazı semptomlar daha belirgin hâle gelebilmekte, bazı semptomlarda ise hafifleme meydana gelebilmektedir. Serebral Palsi belirtileri şu şekildedir:
- Ağız kaslarının kontrol edilmesinde sıkıntı yaşanmasına bağlı olarak salya akıtma ve yutma problemlerinin yaşanması.
- Öğrenme sürecinde zorluk yaşanması.
- Yeme veya emme gibi beslenme durumlarda zorluk yaşanması.
- Dil gelişiminde sıkıntılar yaşanması ve buna bağlı olarak konuşmada güçlük görülmesi.
- Ayakkabı bağlama gibi ince motor becerisi gerektiren eylemlerin gerçekleştirilmesinde sıkıntı yaşanması.
- Denge ve kasların eşgüdümlü çalışmasında problemle karşılaşılması.
- Göz kaslarında meydana gelen dengesizlik sonucunda nesneye, eşyaya veya hedefe odaklamada güçlük yaşanması.
- Titreme ve havale nöbetlerinin yaşanması.
- Yuvarlanma, desteksiz oturma gibi kaba motor becerilerinin gelişim seyrinde normale kıyasla gecikmeler yaşanması.
- Yaşına uygun zihinsel gelişimi incelendiği zaman zihinsel gelişim anlamında gerilikler gözlemlenmesi.
Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden Danışmanlık Alın
Serebral palsi hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve serebral palsi danışmanlık hizmetinden yararlanmak istiyorsanız Balıkesir Özel Eğitim Kurumları içerisinde yer alan Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz Albatros Balıkesir‘i Instagram hesabından takip edebilir ve içeriklere göz atabilirsiniz.