RAM raporu, bir öğrencinin özel eğitim ihtiyacının belirlenmesi ve bu ihtiyaca yönelik olarak alması gereken eğitim ve desteklerin planlanmasını içeren bir rapordur. “RAM” genellikle “Rehberlik Araştırma Merkezi” anlamına gelir ve bazı ülkelerde bu tür raporlar bu merkezler tarafından hazırlanır.

Bu rapor, öğrencinin özel eğitim ihtiyacının nedenlerini ve seviyesini belirlemek için bir dizi değerlendirme sürecini içerir. Bir öğrencinin özel eğitim ihtiyacı, öğrenme güçlüğü, dil ve iletişim bozuklukları, zihinsel engel, duyusal bozukluklar, otizm spektrum bozukluğu gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir.

Bu yazımızda Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından verilen bir rapor türü olan ram raporları ile ilgili sizleri bilgilendireceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Hastaneden Engelli Raporu Aldıktan Sonra Yapılacaklar Nelerdir?

Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Nedir?

Rehberlik ve Araştırma Merkezi‘nin kısaltması olan RAM, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların değerlendirilmesine olanak sağlayan ve bu çocukların danışmanlık alabileceği bir merkezdir.

RAM, çocukların yanında çocuklarının ailelerine de ücretsiz olarak rehberlik ve psikolojik danışmanlık sağlamaktadır. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, il ve ilçe merkezlerinde okullar arası eş güdüm sağlamakla görevledirler.

Ram Raporu Nedir?

Ram Raporu, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin bünyesinde yer alan Özel Eğitim Değerlendirme kurulunun yaptığı değerlendirme sonucunda destek eğitimine ihtiyaç duyduğu belirlenen özel gereksinimli çocuk ve bireylere verilen bir rapordur.

Ram Raporu Nereden Alınır?

Ram raporu alma süreci okula giden ve gitmeyen kişiler için farklılık gösterir. Okulan gitmeyen çocuk ve bireyler, ikâmetgah adreslerindeki Rehberlik ve Araştırma merkezlerinden rapor alırken okula giden bireyler ise okullarının bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nden raporu alır.

Ram Raporu Nasıl Alınır?

Ram Raporu Nasıl alınır

Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin ram raporu almak için şu süreçleri tamamlaması gerekmektedir.

  • Birey veya çocuk ilk defa RAM’e başvuruda bulunacaksa bireyin kendisi veya bireyden sorumlu kişi RAM merkezine başvuruda bulunur.
  • Başvurunun ardından RAM bireye veya bireyden sorumlu kişiye değerlendirme yapmak için bir randevu oluşturur. Bu randevu REMDEVU sistemi üzerinden verilir.
  • Değerlendirmenin gerçekleşmesinin ardından da RAM‘ın gerekli görmesi halinde RAM hazırlanmaktadır.

Çocuğun ya da bireyin devlete bağlı bir hastaneden “Engelli Kurulu Sağlık Raporu” alması gerekmektedir. RAM Merkezi, RAM Raporunu çıkartmak için bireysen veya bireyden sorumlu kişiden bazı belgeler talep etmektedir.

Ram Raporu Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler

Ram raporu çıkarmak için kişilerden ya da velilerden istenen belirli belgeler bulunur. Bu Raporu Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler şunlardır:

  • Birey, veli ya da okulun yazılı başvurusu (ilk kez ram çıkaracak kişilerden istenirken, ram yenileme sürecinde istenmemektedir.)
  • Okula ya da kuruma kayıtlı öğrenciler için ilk değerlendirme verilen “Eğitsel Değerlendirme İstediği Formu” yeniden yapılacak olan incelemelerde ise “Bireysel Gelişim Raporu”
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu (Destek eğitim ile ilgili müracaat yapacaklardan istenir.)
  • Birey ve velisinin kimlik fotokopisi
  • 4 adet fotoğraf
  • Vasisi bulunuyorsa mahkeme kararı ve vasi belgesi, nüfus kayıt örneği
  • Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören bireylerden dönem sonu bireysel performans değerlendirme formu ve aylık performans kayıt tabloları da istenmektedir.

RAM Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Ram raporlarının geçerlilik süresi 1 yıldır. Bireylerin özel durumları bulunuyorsa ram 6 aylık olarak düzenlenir, fakat bazı durumlarda ram raporlarının 2 yıllık süre için de düzenlendiği görülmektedir.

Ram Raporu Nasıl Yenilenir?

Ram raporunun geçerlilik süresine yaklaşıldığında ram’in yenilenmesi gerekmektedir. Ram yenilemek için şu adımlar izlenmelidir.

  • Ram raporunun dolmasına 45 gün kala Ramdevu’dan randevu alın.
  • Rehberlik ve araştırma merkezlerinin istediği evrakları tamamlayın.
  • Randevu gününde rehberlik ve araştırma merkezlerine gidin ve randevunuza girin.

Ram yapacağı değerlendirme sonucunda 1 hafta ya da 10 gün içerisinde rapor yenilemekte ve tarafınıza teslim etmektedir.

Ram Raporu ile Kurum Değişikliği

Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından verilen Ram Raporları ile 1 yıl içinde 2 kez kurum değişikliği gerçekleştirme hakkınız bulunur. Fakat ikâmetgah değişikliği yapacağınız dönmelerde Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine başvurabilir ve 3.kurum değişikliği talebi yapabilirsiniz.

Ram Raporu Hizmet Süresi

Rehberlik ve Araştırma merkezleri yaptıkları değerlendirme sonrasında ram’i bir karara bağlamaktadır. Bireysel hizmet çıkan raporlarda bireylerin alabileceği hizmet süresi ayda 8 saat ile sınırlıdır. Hem bireysel hem de grup hizmeti değerlendirmesi bulunan raporlarda ayda 8 saat bireysel hizmetin üzerine ek olarak 4 saat grup hizmeti de alınır.

Ram Raporuna Nasıl İtiraz Edilir Ve İtiraz Süresi Nedir?

Ram’e itiraz etmek isteyen velilerin, raporun teslim tarihindenden itibaren 60 gün içerisinde yeniden değerlendirme yapılması için Özel Eğitim Hizmetleri Kuruluna itiraz etme hakkı bulunur.

Okul ve kurumlardaki Rehberlik Hizmetleri ise birey okula ya da kuruma kaydolduktan itibaren en az 70 iş günü içinde izleme yapar ve bu izlemenin sonucunda Özel Eğitim Hizmet Kuruluna itiraz edebilir. Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu yapılan itirazları inceler ve 30 gün içerisinde sonuçlanır.

Ram Raporu Nasıl İptal Edilir?

Ram, iptali olmayan bir rapordur. Bu nedenle yalnızca itiraz etme hakkına sahip olursunuz. Rapor süresi bittiği durumlarda yeni ram çıkarmadığınız takdirde ilgili raporun geçerliliği son bulacaktır.

 

Ram raporu aldıktan sonra Balıkesir Özel Eğitim Kurumları arasında yer alan Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvurabilirsiniz. Albatros Balıkesir Instagram hesabını takip edebilir ve daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.