Parmak Ucunda Yürüme

Parmak Ucunda Yürüme, bireyin ayağın diğer bölümleri topuğun zemine temas etmeden. Ayak parmaklarının üzerinde hareket etmesidir.

parmak ucunda yürüme

Parmak Ucunda Yürüme için Ne Zaman Endişelenmeniz Gerekir?

Çocukların çoğu 2 yaşına geldiğinde ayağın tamamını basarak yürümelerini bekleriz , bu durum 3 yaşına kadar devam ediyorsa; çocuğun gelişim süreçlerindeki bazı aksaklıklardan kaynaklanabilir duyusal psikolojik rahatlama ve duyu arayışından kaynaklı olabileceği gibi birçok faktör neden olabilir.

 

Bu durumda ortopedi ve travmatoloji uzmanı ile çocuk nöroloğunun ayrıntılı değerlendirmesinden sonra ergoterapist, fizyoterapist tedavi aşamasında bu duruma müdahale çalışmaları uygulayacaktır. Bu sürecin takip edilmesi çok önemlidir.

PARMAK UCUNDA YÜRÜME NEDEN OLUR?

parmak ucunda yürüme

PARMAK UCU YÜRÜME HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ?

Omurilik anormalliği

Parmak Ucunda Yürüme, gebelik ve doğum sırasında görülen komplikasyonlar ile erken doğum…vs. gibi sebeplerle beyin hasarı gelişen beyin felci, serebral palsi (cp), kas distrofisi gibi nörolojik kaynaklı gelişen sorunların habercisi olabilir.

Gelişimsel konuşma ve dil bozuklukları

Zihinsel engelli çocuklarda ve başka belirtilerde eşlik ediyorsa otizm spektrum bozukluğundan şüphelenilir. Parmak ucunda yürüyen çocukların bu durumuna müdahale edilmediği takdirde ,ileriki zamanlarda dikkat problemleri yaşadıkları gözlemlenmiştir.

SEBEBİ BİLİNMEYEN PARMAK UCU YÜRÜME

Tıbbi – nörolojik sorunu olmadığı halde sağlıklı çocukların bir kısmında da parmak ucunda yürüme görülmektedir. Buna idiyopatik parmak ucunda yürüyüşü denilmektedir. Bu durumun uzun süre yürüteç kullanımı, alışkanlık, duyu arayışı, duyusal hassasiyetten kaynaklı olabileceği gibi psikolojik rahatlama amaçlı da yapılabildiği gözlemlenmiştir. İdiyopatik parmak ucu yürüme yürüyüşü olan 2 – 6 yaş arası çocuklar tedavi seçeneklerinden bazılarına gereksinim duyabilir.

PARMAK UCUNDA YÜRÜME SEBEBİ

Baldırımız 2 ana kastan oluşur. Bu kaslar baldırın tabanında birleşerek aşil tendonu haline gelir. Parmak ucunda yürüyen bazı çocuklarda kas ve tendonlar kısa olabilir veya zamanla kısalabildiği gibi çocuğun topuk basarak yürümesine engel olacak kadar da uzun olabilir. Parmak ucunda yürüme geçici durum olabileceği gibi bazı durumlarda altta yatan semptomlar varsa; çeşitli müdahaleler gerekebilir.

BİZ NE YAPIYORUZ? YAPIYORUZ?

Albatros Plus Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Parmak Ucu Yürüme Tedavisinde aşağıdaki gibi çalışmalar yürütüyoruz.

  • Annenin hamilelik süreci ve doğum komplikasyonları sorgulanır.
  • Çocuğun gelişim basamaklarına göre motor becerileri belirlenir.
  • Ailede parmak ucu yürüme öyküsü var mı…vs. gibi bilgiler alınıp. Çocuğun ayak bileği dorsifleksiyonun da sınırlaması yoksa, bu durumun neden kaynaklı olacağını belirleyen gözlemler ve duyusal bütünleme açısından detaylı değerlendirmeler uygulanarak, çocuğun gelişim düzeyine uygun planlamalar yapılır, ihtiyacı varsa psikolojik destek veya bireysel özel eğitim programına alınarak da çocuğa gerekli olan destek verilmektedir.