Konuşma bozukluğunun ne olduğunu bilmek konuşma bozukluğu yaşayan çocukların veya bireylerin tespit edilmesinde son derece önem arz etmektedir. Ayrıca konuşma bozukluğu yaşayan bireylerin veya çocukların tedavisinde uzmanın belirlediği yöntemin evde de tekrar edilmesi sürecin olumluya gitmesi açısından avantaj sağlamaktadır. Dilerseniz sizlerle beraber konuşma bozukluğunun ne olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini bu yazımız arayıcılığıyla inceleyelim. 

Konuşma Bozukluğu Nedir?

Konuşma bozukluğu bireyin konuşma sesleri yanlış üretmesinden kaynaklı olarak gerçekleşen problem durumudur. Fizyolojik, nörolojik veya çevresel olmak üzere birçok etmene bağlı olarak gerçekleşen konuşma bozukluklarının tedavi edilmesinde problem durumun nedeni mutlaka belirlenmelidir. Bireyde veya çocukta; öğrenme güçlüğü, otizm, işitme ile ilgili problemler, genetik faktörler, zeka geriliği, serebral palsi ve erken doğuma bağlı olarak gelişimsel gerilikler yaşanması gibi durumlar konuşma bozukluğuna neden olan faktörler arasında sayılabilmektedir. 

Konuşma bozukluklarının bazı türleri vardır. Bu türler şu şekildedir:

Alıcı Dil Bozuklukları: Bireyin veya çocuğun dili algılama sürecinde veya algıladığı dili işleme sürecinde problem yaşamasıdır.

İfade Edici Dil Bozuklukları: Birey veya çocuk kelimeleri bir araya getirip cümle kurmakta zorlanmaktadır. Bu bozukluğu yaşayan bireylerin veya çocukların kelime hazneleri sınırlıdır. Ayrıca bireyler dili sosyal anlamda iletişim için kullanmaktadır. Ancak ifade edici dil bozukluğu yaşayan bireyin veya çocuğun sosyal dili de yetersiz kalmaktadır. 

Artikülasyon Bozuklukları: Bireyin veya çocuğun sesleri ve heceleri yanlış üretmesinden kaynaklı olarak meydana gelen konuşma bozukluğudur. 

Bilişsel İletişim Bozuklukları: Hafıza, problem çözme dikkat gibi bilişsel becerilerin gelişmemesinden kaynaklı olarak bireyin veya çocuğun iletişimde problem yaşamasıdır. 

Akıcılık Bozuklukları: Hece, ses tekrarları ve kekemelik gibi durumlarda bireyin veya çocuğun yaşadığı konuşma bozukluğu türüdür. 

Ses ve Rezonans Bozuklukları: Bireyin veya çocuğun sesin kalitesinde veya yüksekliğinde problem yaşamasına bağlı olarak ortaya çıkan bozukluktur. Ayrıca bu bozukluk türünde iletişim esnasında birey veya çocukta ağrı oluşabilmektedir. 

Konuşma Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde uzmanların konuşma bozukluğu üzerinde yapmış olduğu araştırmalar sonucunda uzmanlar konuşma bozukluğunun tedavisine yönelik bir çok çalışmaya imza atılmıştır. Yapılan çalışmalar ve tedavi yöntemleri konuşma bozukluğunun çeşidine veya türüne göre değişiklik göstermektedir. Konuşma bozukluğunun tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekildedir:

  • Bireyin kendi sesini duyması ve okuma eylemini gerçekleştirirken yaptığı yanlış sesletimleri fark etmesine olanak sağladığı için bireyin yüksek sesle okuma yapması bireyin konuşma bozukluğu tedavisinde son derece etkilidir bir yöntem olmaktadır.
  • Bireyin kitap okuma süreci içerisinde yaptığı konuşma bozukluklarını kitap okuma sürecinin ardından tespit edebilmesi için birey; ses kayıt cihazından ya da akıllı telefonların ses kaydetme özelliğinden yararlanabilmektedir. Bu yöntemle birey yapmış olduğu hataları daha sistematik bir şekilde tespit edebilmektedir.
  • Ağız ve dil kasları konuşma ile doğrudan ilişkidir. Bu sebeple ağız ve dil kaslarının gelişmesi konuşma için son derece önemlidir. Bireyde yaşanan konuşma bozukluğunun tedavisi için de ağız ve dil kaslarının güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için de bireyin kalem egzersizleri yapması önerilmektedir.
    Konuşma bozukluğunda yaşanan en büyük problemlerden birisi de dil ve dudak tembelliğidir. Bireyin yaşadığı dil ve dudak tembelliğine bağlı konuşma bozukluğunu tedavi etmek için bireyin bol bol tekerleme çalışmaları yapması gerekmektedir.
  • Solunumun yanlış bir şekilde gerçekleştirilmesi ve buna bağlı olarak konuşma bozukluğu yaşanmasını engellemek için bireyin nefes egzersizleri yapması önerilmektedir. Bu egzersizler sayesinde bireyin diyaframı da aktif hâle gelmektedir.
  • Birey özellikle bazı sesleri çıkarmada zorluk yaşıyorsa bu seslerin düzeltilmesi için bireyle bu sesler çalışılmalıdır. Özellikle çocuklar için bu seslere yönelik eğitimler veya etkinlikler düzenlenmesi süreç için faydalı olacaktır. Ayrıca etkinliklere oyunun dahil edilmesi çocuklara eğlenirken öğrenme fırsatı sağlayacaktır.

Konuşma bozukluğu yaşayan bireyin tedavisinde yukarıda verilenler gibi bir çok yöntem vardır. Bu yöntemlerin seçilmesinde bireyin yaşadığı konuşma bozukluğu belirleyici olmaktadır. Bu sebeple bireyin kullanacağı yöntem mutlaka bir uzman tarafından belirlenmelidir.

Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkeziden Konuşma Bozukluğu Danışmanlığı Alın

Çocuğunuz konuşma bozukluğu belirtileri yaşıyorsa ve konuşma bozukluğu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, dilerseniz Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri arasında bulunan Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca isterseniz Balıkesir’de bulunan kurumumuzu ziyaret edebilir ya da Albatros Balıkesir‘in Instagram hesabını takip edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Kekemelik Nasıl Geçer? Kekemelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilir: Duyu Bütünleme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: RAM Raporu Nedir? RAM Raporu Nasıl Alınır?