Hiperakivite yaşayan bir çocuğunuz varsa büyük ihtimalle çocuğunuzu tehlikeli davranışların içerisinde bulunuyor ve yerinde duramıyor. Peki çocuğunuzun aşırı hareketlilik göstermesinde akıllara gelen hiperaktivite bozukluğu hakkında neler biliyorsunuz? Çocuğunuzun hareketlilik durumu gerçekten de hiperaktivite ile ilgili mi? Bunun cevabını öğrenmek için öncelikle hiperkativitenin ne olduğunu ve hiperaktivitenin belirtilerinin ne olduğunu bilmekte fayda vardır. Şimdi sizlerle beraber bu başlıklara göz atalım.
İçindekiler
Hiperaktivite Nedir?
Hiperaktivite, çocukların ya da bireylerin kendi kontrollerini sağlamada problem yaşadığı, olağan dışı ve normal olmayan bir hareketlilik sergilediği psikolojik bir rahatsızlıktır. Hiperaktif çocuklar dürtülerini kontrol etmekte sıkıntı yaşarlar yani kontrolsüz ve hareketli davranışları bilerek sergilemezler. Çocuklar yaşadıkları hareketlilik durumuna bağlı olarak sosyal ve kişisel hayatlarında da bir takım zorluklarla karşılaşabilirler. Hareketli olmalarına bağlı olarak çevreleri tarafından eleştiri yağmuruna tutulan çocukların sosyal gelişimleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu çocuklar öz güven konusunda sıkıntı yaşarlar ve hatta kendilerini yenemedikleri bir yetersizlik duygusu içinde bulurlar.
Hiperaktivite yaşayan çocuklara bu bozukluğa ek olarak dikkat eksikliği bozukluğu da eşlik edebilmektedir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ise çocuk ya da birey hem aşırı hareketlidir hem de dikkatsiz ve dürtüsel davranışlar sergiler.
Hiperaktivite tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Tedavi sürecinde sıklıkla ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Bu durum uzmanlar arasında tartışma konusudur. Tedavi sürecinde olumlu sonuçlar elde edilebilmesi için erken teşhis önemlidir. Uzmanların çoğu tanı ve tedavi sürecinin bütünsel bir şekilde incelenmesi ve planlamasını sonrasında ise son çare olarak ilaç tedavisine başvurulmasını çocuk açısından en faydalı yol olarak görmektedirler.
Teşhis edilmesinde ve bir kuruma başvurulmasında ailenin rolü son derece önemlidir. Ailelerin çocuğunu takip etmesi için de hiperaktivite belirtilerini bilmesi gerekmektedir. Sizlerle beraber hiperaktivite belirtilerini inceleyelim.
Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?
Dünya Sağlık Teşkilatı ”Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması” konusunda aşırı hareketli çocuklarla ilgili 5 ana kriter belirlemiştir. Aşağıda verilen bu 5 kriterden 3 tanesini çocuğunuzda en az 6 ay boyunca sürekli olarak gözlemlenmesi hâlinde çocukta hiperaktivite bozukluğu düşünülebilmektedir. Çocuk bu belirtileri yaşıyorsa öncelikle bir doktora başvurulmalıdır. Doktorun yönlendirilmesi dahilinde de psikolog, psikiyatri veya pedagog gibi bir uzmanla iletişime geçilmelidir. Uzmanın belirlediği tedavinin yanında hiperaktivite ile danışmanlık hizmeti almak için de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine yönelmek hem aile hem çocuk açısından olumlu sonuçlanacaktır. Tanılama ve teşhiste önemli olan hiperaktivite belirtileri şu şekildedir:
- El ve ayakları kıpır kıpırdır. Ellerini ve ayaklarını sürekli olarak hareket ettirme davranışı gösterirler. Bunu engelleyemezler ve engelleme durumunda gerginlik gösterebilirler.
- Oturması ve sabit durması gereken durumlarda oturamazlar ve sabit duramazlar. Yerlerinde duramayıp gezinme davranışı gösterirler. Sınıfta ders arasında yerlerinden kalkıp sınıfı turlayabilirler. Oturdukları zamanlarsa ise kıvranır gibi davranışlar sergilerler.
- Uygun olmayan ortamlarda etrafta koşuştururlar ve olur olmaz yerlere tırmanma davranışı gösterirler. Yetişkinler veya ergenler ise bu belirtiyi huzursuzluk olarak açığa çıkarırlar.
- Serbest zaman etkinlerinde sakinliklerini koruyamazlar. Oyun oynarken normalden çok fazla gürültü çıkarırlar.
- Sakin ve durağan olması gereken durumlarda devamlı ve sürekli olarak fiziksel anlamda hareket sergilerler.
Çocuklarda bunlara ek olarak düşünmeden ve dürtüsel bir şekilde hareket etme davranışı belirtileri de gözlenmekledir. Verilen bu 4 belirtiden 1 tanesinin 6 ay boyunca sürekli olarak gözlemlenmesi hâlinde çocukta düşünmeden hareket etme davranışı olduğu düşünülmelidir.
- Okulda veya sosyal hayatta kendisine bir soru yönlendirildiği zaman daha soru cümlesi tamamlanmadan sorunun cevabını verme davranışı sergilerler.
- Sıra beklemesi gereken ortamlarda ya da oyun içinde sıra beklemeyi gerektiren bir oyunda zorlanırlar. Sabırsızlık gösterirler ve sıra beklemek istemezler.
- İletişim kurdukları ortamlarda karşıdaki kişinin sık sık sözünü keserler. Olaylara ve ortamda olan konuşmalara sürekli müdahale olurlar.
- Sosyal ortamlarda belirlenen kurallara uyum sağlamazlar. Hatta duruma uygunsuz tepkilerde bulunurlar.
Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden Otizm Danışmanlığı Alın
Balıkesir’de yaşıyorsanız ve Hiperaktivite almak istiyorsanız sizler de Balıkesir Özel Eğitim Kurumları arasında yer alan Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvurabilir ve Balıkesir Hiperaktivite Danışmanlığı Hizmetinden yararlanabilirsiniz. Albatros ile ilgili daha fazla bilgi almak için kurumumuzu Instagram üzerinden takip edebilirsiniz. Dilerseniz internet sitemizi de ziyaret edebilirsiniz.