Hastaneden engelli raporu aldıktan sonra yapılacaklar hakkında bilgi sahibi olmak sürecin doğru yönetilmesi açısından son derece önemlidir. Dilerseniz sizlerle beraber hastaneden engelli raporu aldıktan sonra yapılacakları inceleyelim. Ancak öncesinde engelli raporunun ne olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.

Engelli Raporu Nedir?

Engelli raporu; engelli bireyler için Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş kurulda engelli bireylerin engellilik durumları, engellilik türü ve engelin derecesinin derecelendirilmesinin ardından heyet tarafından hazırlanan rapora verilen isimdir. Engelli raporunun verilme amacı ise engelli bireylerin iş veya eğitim hayatı gibi birçok alanda bazı imkanlardan faydalanması ve hayatlarının kolaylaştırılmasının sağlanmasıdır. Ayrıca bu rapor neticesinde engelli bireylerde vergi muafiyeti ve indirimi gibi konularda bir takım kolaylıklar sağlanmaktadır.

Engelli Raporu Almak İçin Yapılacaklar Nelerdir?

Engelli bireyler devletin kabul gördüğü tam teşekküllü hastanelere rapor için başvuruda bulunmaktadır. Çeşitli muayenelerden geçen engelli bireylerden bir takım belgeler istenmektedir. Bu belgeler; engelli raporu başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdanı fotokopisi ve 2 adet fotoğraf. Belgelerin toplanması hâlinde belirtilen koşulları sağlayan hastanelere başvuruda bulunulur. Başvurunun ardından engelli bireyler çeşitli muayenelerden geçer. Muayenelerin ardından kurulun onaylaması ile birlikte engelli raporu yaklaşık 15 gün içerisinde çıkmaktadır. Çıkan rapor aynı zamanda E-devlet üzerinden de erişime açık hâlde engelli bireylere sunulmaktadır. Engelli raporunun tanımlanmasının ardından engelli bireyler kendilerine sunulan haklardan yararlanabilir hâle gelmektedir. Şimdi sizlerle beraber hastaneden engelli raporu aldıktan sonra yapılacakları inceleyelim. 

Hastaneden Engelli Raporu Aldıktan Sonra Yapılacaklar Nelerdir?

Engelli raporunun tanımlanmasından itibaren engelli bireyler engelli kimlik kartı için başvuruda bulunabilmektedir. Kimlik kartının çıkmasının ardından engelli bireyler şehir içinde bulunan toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilmektedir. Engelli bireyin engel durumunun ağır olması durumunda ise engelli bireyin refakatçisi de aynı imkandan yararlanabilmektedir. Şehirler arası toplu taşıma araçlarında ise engelli bireylere belli oranlarda indirim uygulanmaktadır. Araç alım ve satımlarında da engelli bireylere indirim sağlanmaktadır. 

Engelli bireyler havayollarından da belli oranlarda indirimle bilet alabilmektedir. Ayrıca havalimanlarında bulunan otoparkları da belli bir zamana kadar ücretsiz kullanabilmektedirler. Bunların dışında da belediyeye bağlı otoparklarda engelli bireyler için belli saat sınırlaması ile indirim veya ücretsiz kullanım imkanı mevcuttur. 

Engelli bireyler dilerlerse engelli aylığı almak için başvuruda bulunabilmektedir. Ancak bireyin engelli maaşı alabilmesi için herhangi bir işte çalışmaması, emekli maaşının olmaması ve nafaka almaması gerekmektedir. 

Engelli raporuna sahip çocuklar 0-6’dan itibaren özel eğitime başvurabilmektedir. Engelli çocuklarının eğitim haklarından yararlanması için engelli raporuyla beraber Rehberlik Araştırma Merkezine başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvurunun ardından istenilen belgelerin toplanması istenmektedir. 

Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Okul, kurum veya velinin yazılı başvurusu
  • Engelli çocuğun bireysel gelişim raporu
  • İkametgâh belgesi
  • Engelli sağlık kurulu raporu

Belgelerin toplanmasının ardından başvuru süreci tamamlanmaktadır. Engelli çocuğun kayıt ücretinin belli bir kısmını Milli Eğitim Bakanlığı karşılamaktadır. Engelli çocukların özel eğitim merkezlerine ulaşımı da engelli çocuklardan veya ailelerinden hiçbir ücret talep edilmeden gerçekleşmektedir. Engelli çocuklara eğitim sunulmasının yanında kurumlar ailelere de eğitim imkanı sağlamaktadır. Engelli çocuklara yönlendirilen eğitimler kurumda gerçekleşebileceği gibi ev ortamında da gerçekleştirilebilmektedir. Engelli bireyin gelişimi için gerekli olan bu eğitimlerin tamamlanması engelli bireyin çevresine veya ailesine olan bağımlılığını azaltmakta engelli bireye yardımcı olmaktadır. 

Üniversite sınavına girecek olan engelli bireylere de ek imkanlar sağlanmaktadır. Ek süre verilmesi, soruların bir görevli tarafından okunup engelli bireyin verdiği cevap doğrultusunda cevap anahtarına işlenmesi gibi uygulamalar kullanılmaktadır. 

Engelli bireylerin kendilerine sunulan imkanları değerlendirmesi yaşamlarının seyrini kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Engelli bireylerin veya engelli çocuğu olan bireylerin kendilerine sunulan imkanları bilmesi ve kullanması da sürece fayda sağlayacaktır. Özellikle de engelli çocukların özel eğitimden yararlanması çocuk için son derece önem arz etmektedir. 

Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden Danışmanlık Alın

Engelli raporu ve hastaneden engelli raporu alındıktan sonra yapılacaklar hakkında aklınıza takılan konularla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için özel eğitim kurumlarına başvurabilirsiniz. Ayrıca çocuğun ya da engelli bireyin desteklenmesi gerekli eğitimlerin sağlanması için Balıkesir özel eğitim merkezleri içerisinde bulunan Albatros Balıkesir Özel Eğitim Merkezine başvurabilir, daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kurumumuz ile ilgili daha detaylı verilere ulaşmak için Instagram sayfamızı takip edebilir, güncel paylaşımlardan haberdar olabilirsiniz.