Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuğa nasıl davranılmalıdır?” sorusunun cevabını bilmiyorsanız ve merak ediyorsanız gelin hep beraber ”Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuğa nasıl davranılmalıdır?” sorusunun cevabına göz atalım. 

Çocukta dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, kontrolsüz tepki, unutkanlık gibi davranışların gözlemlendiği nörolojik kökenli metal bir bozukluk olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)‘nin belirtileri son çocukluk döneminin sonu olan 12 yaştan önce 6 ay boyunca sürekli olarak gözlemleniyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Uzmanın tanılamasının ardından da çocuğa uygun tedavi yöntemi seçilmeli ve tedavi uygulamalıdır. Uygulanan tedavi yöntemine ek olarak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden danışmanlık alabilirsiniz. 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır diyorsanız aşağıda bulunan maddeleri inceleyebilirsiniz

  • Çocuğun tanılama süreci tamamlandıktan sonra çocuğa fayda sağlanabilmesi için çocuğunuzun durumu kabullenin ve yargılayıcı hareketlerden kaçının. 
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperakktivite Bozukluğu olan çocuklar bir işi planlama, sürdürme, rutinleri uygulama gibi hayat akışında bulunan davranışları planlama noktasında sıkıntı yaşarlar. Bu sebeple aile veya çocuğun bakımını üstlenen kişiler olarak bu davranışların planlanmasında çocuğa destek sağlayınız.
  • Çocuğun gerçekleştirmesi gereken görevleri belirtirken aile veya çocuğun bakımını üstlenen kişinin üslubuna son derece dikkat etmesi gerekmektedir. Çocuğa kesinlikle emir verici, öz güvenini sarsıcı ve yargılayıcı bir üslup kullanılmamalıdır. Aksine çocuğa kendisini güvende hissedeceği ve ona yardımcı olacak bir dile ihtiyacı vardır. Bu yüzden üslubunuza dikkat ediniz.
  • Çocuğun aile bireyleri veya bakımı sağlayan birey çocukla iletişim kurduğu zaman çocuk umursamaz ve dinlemiyormuş gibi gözükebilmektedir. Ancak çocukla olan iletişim kesilmemeli umursamaz gözükse bile devam ettirilmelidir. Bu süreçte çocuğa yönergeler verilirken basit ve çocuğun anlayacağı düzeyde iletişim kurmaya özen gösteriniz.
  • Çocuk bakımını üstlenen kişiyi ya da aileyi sergilediği davranışlarla sinirlendirebilmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığı zaman bireyin sakin kalması, jest ve mimikleriyle öfkesini belli etmemesi bunlara ek olarak da sakinleşmeyi beklemesi gerekmektedir. Aynı şekilde çocukla çıkmaza girildiği zamanlarda çocuk için ve sizin için kısa bir mola vermek sakinleştirici olacaktır. 
  • Çocuğun rutin oluşturması ve günlük işlerini gerçekleştirebilmesini sağlamak amacıyla kurallar konulabilir. Çocuğa konulan kurallarda mutlaka net bir tavır sergilenmelidir. Çocuğun kurala uymamak için gösterdiği direnç durumunda da kesinlikle kuraldan asla taviz vermeyiniz. 
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuğunuzun duygularının ifade etmesini sağlamak amacıyla çocuğa fırsatlar tanıyınız.
  • Çocukla oyun oynamak da son derece önemlidir. Çocuklar bazen hareketli oyunlara yönelmek istemektedir. Böyle bir istek üzerine çocuğa kuralları olan hareketli oyunlar yöneltebilirsiniz. Ayrıca bu tarz oyunlar çocuğun motor kontrolü kazanması açısından da faydalı olacaktır.
  • Çocuk olumlu ve istendik yönde bir davranış sergilediği zaman çocuk mutlaka övgüler yoluyla ödüllendirilmelidir. Çocuk küçük ama olumsuz bir davranış sergilediği zamanlarda ise davranışın görmezden gelinmesi çocuğun faydasına olmaktadır. Bunlara dikkat ettiğiniz zaman çocuğunuzun istendik davranışları sergilemesine ve istenmeyen davranışları sergilememesine katkı sağlayabilirsiniz.  
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar sergiledikleri davranışlardan dolayı okulda veya sosyal çevrelerinde dışlanabilmektedir. Dışlanan çocuklarda içine kapanma durumları açığa çıkabilmektedir. Bunu engellemek için çocuğun sosyalleşebileceği ortamlar sağlayabilirsiniz. Süreci kolaylaştırmak için çocukla beraber rol oynama oyunları oynayabilirsiniz. Bu noktada sınıf öğretmelerinden yardım talep edilmesi sürece pozitif yönlü katkı sağlayacaktır. 
  • Çocuğun önemli ve önemsiz bilgileri belirleyebilmesi konusunda çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz. Bu yardımı sağlamak için renkli kalemlerden vs. yararlanabilirsiniz. 
  • Çocuğun odasında ve çalışma ortamında çocuğun dikkatini dağıtacak ögelerin bulunmamasına özen gösteriniz. Ayrıca odanın ışık gibi uyaranları uygun bir biçimde almasında dikkat ediniz.
  • Çocuğun vücudunda biriken enerjiyi doğru bir şekilde atmasını sağlamak amacıyla çocuğu spor gibi fiziksel aktiflik sağlayan faaliyetlere yönlendirebilirsiniz. 

Balıkesir Albatros Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden ”Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır?” Sorusu İle İlgili Bilgi Alın 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuğunuz varsa ve ”Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuğa nasıl davranılmalıdır?” sorusunun cevabı hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvurabilir ve Balıkesir Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Danışmanlığı Hizmetinden yararlanabilirsiniz. Albatros ile ilgili daha fazla bilgi almak için kurumumuzu Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.