Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı arasındaki farkların bilinmesi bu iki kavramın birbiriyle karıştırılmaması açısından önemlidir. Bu iki kavram arasındaki farkları bilmek çocuğa sağlanacak destekte ve tedavi yönteminde belirleyici olmaktadır. Sıkça karıştırılan dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı arasındaki farklar hakkında sizler neler biliyorsunuz. Gelin şimdi hep beraber bu iki kavramın arasındaki farkları inceleyelim. 

Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı Farkları 

Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı arasındaki farklara gelin hep beraber göz atalım.

  • Dikkat eksikliği günlük rutin işleri gerçekleştirmede ve dikkat toplamada zorluk olarak tanımlanmaktadır. Dikkat eksikliği tanılanmış belirtilere sahiptir. Ayrıca dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda hiperaktivite de görülebilmektedir. Dikkat dağınıklığı ise bireyin bir durumla uğraşırken bu duruma zihinsel ve eylemsel anlamda odaklanamamasıdır.  
  • Dikkat eksikliğinin çocukta meydana getirdiği durumlar dikkat dağınıklığı yaşayan bir çocukta meydana gelen durumlara göre daha ağır bir şekilde gerçekleşmektedir. 
  • Dikkat dağınıklığı olan bir çocuğunun belirlenmesinin ardından bu çocukla çeşitli egzersizlerin ve çeşitli planların yapılmasının ardından çocuğun dikkat dağınıklığında gerileme ve minimum düzeye inme görülür. Ancak dikkat eksikliği tanısı almış bir çocuğun tedavisinde, çocuğa sadece egzersiz ve plan uygulanması yeterli olmayacaktır. Bu egzersiz ve planlara ek olarak bir uzman tarafından verilen ilaçların da kullanılması gerekmektedir. 
  • Dikkat eksikliği tanısı konmuş çocuklar iletişimde yardımcı olan jest ve mimikleri anlamlandırmakta zorlanırlar. Yapılan jest ve mimiklerle ne ifade edilmek istendiğini anlamayan çocuklar bir süre sonra sosyal ortamlarda arkadaşlık gibi ilişkilerini devamlı hâle getirmekte sıkıntı yaşarlar.
  • Çocuk dikkat dağınıklığı yaşıyorsa bunu bazı durumlarda sergiler yani her zaman sergilemez. Çocuk dikkat eksikliği yaşıyor ise bu durumu her zaman sergiler. Yani çocuk her konuda dikkat eksikliği yaşamaktadır. 
  • Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklara doğru öğretim yöntem ve tekniklerinin uygulamaması halinde çocuk bazı derslerde bulunan bazı konulara ilgili davranırken bazı derslerde bulunan konulara son derece ilgisiz davranacaktır. Yani çocuğun dikkatinin yoğunluğu değişiklik gösterecektir. Dikkat eksikliği yaşayan çocuğun ise dikkati hep eksik olacaktır.
  • Dikkat dağınıklığı çocuğun günlük yoğunluğu, uyku düzensizliği gibi yaşadığı durumlara bağlı olarak herkeste gerçekleşebilmektedir. Dikkat eksikliği ise tedavi gerektiren davranışsal ve ruhsal bir bozukluk durumudur.
  • Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar yönergeleri, rutinleri, ödevleri, görevleri, sorumlulukları takip etme noktasında bir hayli zorlanırlar. Hatta yaşadıkları bu zorluklar neticesinde olumsuz tutum ve davranışlar sergileyebilirler. Dikkat dağınıklığı olan çocuklarda ise bu kadar ciddi problemler yaşanmamaktadır. 
  • Dikkat dağınıklığı yaşayan bir çocuk ya da birey sosyal ilişkilerini devam ettirme noktasında sıkıntı yaşamazken dikkat eksikliği olan bir çocuk ya da birey sosyal ilişkilerin devamında sorun yaşamaktadır. 
  • Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuk ya da bireyler bir eylemi gerçekleştirirken dikkatlerini kaybettiklerini fark ettiklerini dikkatlerini toplamaya ve yaptıkları eylemi tekrarlamaya çalışırlar. Dikkat eksikliği yaşayan bir birey ya da çocuk ise yaşadığı dikkat kaybının farkında olmazlar. 
  • Dikkat eksikliği küçük yaşlardan itibaren belirti vermektedir ve yaşam boyunca devam etmektedir. Dikkat dağınıklığı ise sürekli değildir yaşamın bazı dönemlerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak gözlemlenmektedir. 
  • Dikkat eksikliği yaşayan bir çocuk odaklanmakta zorluk çekme, detayları fark edememe, göz temasında bulunmama, sık sık hata yapma, yönergeleri takip edememe, unutma, bir işten çok çabuk sıkılma, organize etmede zorluk yaşama, eşyaları kaybetme, sosyal ilişkilerde zorlanma gibi belirtilerin çoğunu 6 ay boyunca sürekli olarak yaşamaktadır. Dikkat dağınıklığı yaşayan bir çocukta ise dikkat dağınıklığı durumu bu kadar uzun sürememektedir. Ayrıca belirtilerin de dikkat eksikliği kadar yoğun ve sürekli olmadığı da yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlar tarafından ortaya konmuştur.

Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı arasındaki farkları yukarıda sizlere sunduk. Bu farkların bilinmesi hem aileler hem de eğitimciler açısından son derece önem arz etmektedir. Aile veya öğretmenlerin tespitinin ardından mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. 

Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı Arasındaki Farklar Hakkında Bilgi Edinin

Çocuğunuz dikkat ile ilgili problemler yaşıyorsa ve yaşadığı problemin Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı Arasındaki Farklar Nelerdir sorusuna yanıt arayarak dikkat eksikliği kaynaklı mı yoksa  kaynaklı mı olduğuyla ilgili bilgi almak istiyorsanız Balıkesir Özel Eğitim Kurumları arasında yer alan Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvurabilir ve Balıkesir Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı Danışmanlığı Hizmetinden yararlanabilirsiniz. Albatros Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili daha fazla bilgi almak için kurumumuzu Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.